Obiceiuri si traditii de Ziua Crucii

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Android

Ziua de 14 septembrie este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează aceasta zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor. A doua denumire este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară. La sate, încă se mai crede că şerpii, înainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o mărgică numită „piatra nestemată”, ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor, scrie Mediafax.
Potrivit altor tradiţii, de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.

Share

1 Comment on Obiceiuri si traditii de Ziua Crucii

  1. Frumoase sunt traditiile vechi. Dupa cum observ, traditiile ne aduc aproape de natura, ceea ce este foarte important pentru evolutia noastra ca oameni. Societatea are tendinta de a ne departa de natura si de traditii, de aceea sper ca aceste traditii sa mai dainuie printre noi o perioada buna de timp. Depinde de fiecare din noi daca vrem sa respectam macar o parte din ele.

    Fara traditii, ne deconectam cu totul de stramosi, de neam, de ceea ce suntem cu adevarat.

Lasă un Comentariu

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Naşterea Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții .

8 septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută şi drept Sfânta Maria Mică Sfânta Maria este prima sărbătoare din cursul...

Închide