Niculina Stoican

Niculina Stoican s-a nascut la data de 9 decembrie 1970 in comuna Balta din judetul Mehedinti. Scoala primara si gimnaziul le-a facut in Drobeta Turnu-Severin iar liceul si Facultatea de Litere, cu specializarea Etnomuzicologie si Folclor in Bucuresti.

Dragostea pentru folclorul romanesc a mostenit-o de la mama sa, Angelica Stoican cu care a si participat la multe spectacole unde s-a facut remarcata. A invatat de la aceasta sa fie calma, rabdatoare, intr-un cuvant, echilibrata. Mama sa si-ar fi dorit ca Niculina sa devina medic dar tanara nu a avut inclinatie catre asa ceva.

Asadar, in anul 1996, tanara artista s-a angajat la Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” din Targu-Jiu, alaturi de care a avut multe spectacole in tara si strainatate. De asemenea, a aparut si la radio si la tv, fiind invitata in diverse emisiuni de folclor.

In urma numeroaselor aparitii, Niculina a castigat o serie de premii la diverse festivaluri: a castigat festivalul “Mostenitorii” organizat de Televiziunea Romana si Marioara Murarescu, este laureata a Festivalului “Maria Tanase” si “Maria Lataretu”, precum si a primei editii a festivalului de folclor “Mamaia-2001”. Incepand cu anul 2007, interpreta este membra a Ansamblului Folcloric “Maria Tanase” din Craiova.

Pe plan muzical, cele mai multe colaborari le-a avut cu Petrica Mitu Stoian. Provenind din aceeasi zona, li s-a propus un dialog muzical, idee pe care ambii au primit-o cu incredere si care a prins la public. Dupa cativa ani, acestia au inceput sa cante din nou impreuna, au chiar si trei albume scoase impreuna. Din discografia artistei mai amintim: “De-as fi ca luna pe cer”, “Lina, lina, Niculina”, “Am crescut Doamne baiat”, “Anii repede-au trecut”, “Drag mi-e muntele inalt”, un material insotit si de un DVD cu un documentar despre zona Mehedintului.

In plan personal, Niculina este casatorita si are un baietel, Vlad, pe care il considera cel mai frumos cadou ce i l-a oferit viata.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.