Maria Tanase

Maria Tanase,una dintre cele mai cunoscute interprete de muzica populara de la noi din tara, s-a nascut in Bucuresti la data de 25 septembrie 1913, fiind al treilea copil al Anei Munteanu.

La varsta de 15 ani, tinara viitoare artista s-a inscris la un concurs de Miss Romania iar la varsta de 17 ani este descoperita de primul ei protector, Sandu Eliad, un cunoscut publicist si regizor de teatru. Primul contact cu lumea artistica il are in anul 1934, cand este angajata la revista Carabus iar in anul 1921 a cantat pentru prima data in public la serbarea de sfarsit de an, pe scena Caminului Cultural “Caramidarii de Jos” dupa care a fost distribuita intr-un grup vocal alaturi de Lia Bogdan, Marcel Emilian si altii.

Insa inceputul carierei propriu-zise a Mariei a fost debutul radiofonic din 20 februarie 1938, unde a prezentat un program de piese folclorice: “M-am jurat de mii de ori”, “Cine iubeste si lasa”, “Marie si Marioara”, etc. Ulterior a cantat in fata scriitorilor Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cezar Petrescu, Ion Pillat precum si in fata fostului presedinte american Hoover, a lui Constantin Brancusi, George Enescu si altii. In anul 1940, in urma unui recital in orasul Focsani, regimul legionar i-a interzis orice activitate artistica. Dupa cateva luni in care nu s-a mai auzit de ea, artista a fost inclusa in turneul de propaganda romaneasca din Turcia din martie 1941, unde a fost ovationata pe scena Teatrului Taxim din Istanbul, presedintele Turciei oferindu-i cetatenia de onoare a Turciei precum si un post de cercetatoare la ‘Institutul Etnografic’ din Istanbul.

Peste cativa ani, pentru meritele sale artistice recunoscute si de tara noastra, Maria Tanase primeste la data de 20 decembrie 1955 ‘Premiul de Stat’ , iar in octombrie 1957 i se acorda titlul de ‘Artista Emerita’. Dorind ca restul vietii sa se dedice invatamantului pedagogic folcloric, Maria a cerut sa fie transferata in functia de folclorist la orchestra ‘Taraful Gorjului’ din Tg. Jiu, unde prezenta concerte si spectacole apartinand filonului folcloric oltenesc.

La data de 22 iunie 1963, artista se stinge din viata in urma cancerului de plaman de care a suferit ani de zile. Dorinta acesteia era, ca dupa moartea ei sa fie sapata o fantana la care romanii insetati sa se opreasca sa bea apa si sa-si aminteasca de ea, dar din pacate acest lucru nu s-a realizat din cauza lipsei de fonduri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.