Maria Lataretu

Maria Lataretu, una dintre cele mai mari interprete a muzicii populare romanesti s-a nascut la data de 7 noiembrie 1911 in Balcesti, judetul Gorj. S-a nascut intr-o familie cu 16 copii si isi aminteste cu nostalgie de locuinta copilariei care era foarte saracacioasa si de gradina casei in care se gaseau o multime de flori, precum si o tufa de liliac in care cantau toate pasarile, de unde si dragostea Mariei pentru muzica.

A inceput sa cante din joaca, din dorinta de a imita pasarile si de asemenea mama sa i-a transmis o multime de cantece deoarece se tragea dintr-o familie de lautari. La varsta de 14 ani Maria i se alatura fratelui sau Ionita, care canta intr-un taraf din Targu Jiu iar in jurul varstei de 17 ani ajunge cantareata principala a acestui taraf iar in scurt timp s-a maritat cu Tica Lataretu, un violonist din Lelesti. Impreuna cu acesta au cantat timp de 10 ani la o multime de nunti si de botezuri, perioada in care Maria a devenit una dintre cele mai cunoscute si apreciate interprete din zona Olteniei. Ulterior, a fost descoperita de catre folcloristul Constantin Brailoiu, care, de-a lungul timpului, i-a slefuit talentul si a invatat-o cum sa se prezinte pe scena.

In anul 1937 acesta o duce la Bucuresti pentru inregistrarile Arhivei de Folclor a Societatii Compozitorilor Romani iar in scurt timp ajunge sa imprime discuri “Columbia” si sa cante la posturile de radio ale vremii. Interpreta nu avea studii muzicale dar era inzestrata cu o memorie foarte buna, putand sa retina in jur de 1000 de cantece cu muzica si versuri. Avea un glas mangaietor si dulce si simtea muzica populara cu precizie.

Printre cantecele de seama ale Mariei Lataretu se numara: ‘M-o facut mama oltean’, ‘Lung ii drumul Gorjului’, ‘Marioara de la Gorj’, cantece preluate ulterior de Maria Tanase. De asemenea ‘Lie, ciocarlie’, ‘Mai ti minte mai draga Marie’, ‘Dor de mama’ sunt toate creatiile artistei.

Maria a devenit celebra atat in tara unde canta alaturi de Maria Tanase si Ioana Radu, cat si in strainatate, unde a fost supranumita“Printesa” sau “Regina cantecului romanesc”. In anul 1965 a fost primita in Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, reusind sa scrie 104 piese si poate au fost mai multe la numar insa nu au fost inscrise oficial ca fiind ceatiile ei.

In plan personal, Maria a dat peste un sot iubitor cu care a avut 6 copii dintre care numai unul singur a ramas in viata, restul au murit din diverse motive: raceli puternice netratate la timp, lipsa medicamentelor, muscatura de caine. Pentru toti copiii pierduti Maria Lataretu a compus doina ‘Lie, ciocarlie’, o capodopera a muzicii populare romanesti, care a fost interpretata de mai multi artisti de-a lungul timpului.

Pe langa aceste necazuri, familia Lataretu a pierdut doua locuinte iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial, sotul Mariei Lataretu a fost inrolat pe front si luat prizonier timp de 7 ani. In data de 14 octombrie 1971, din cauza unui cancer, sotul Mariei a decedat iar la 11 luni de la acest eveniment, pe 27 septembrie 1972, Maria Lataretu a sustinut ultimul ei concert in fata publicului prezent in Caminul Cultural din Romanesti, judetul Botosani. Se spune ca a murit pe scena in timp ce canta ‘Va las cantecele mele’, insa Laura Lavric si Ionel Schipoanca care se aflau in culise, sustin ca artista a murit dupa ce si-a incheiat recitalul, in culise.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.