Maria Ciobanu

Maria Ciobanu este una dintre cele mai indragite interprete ale folclorului romanesc. S-a nascut la data de 3 septembrie 1937 in satul Hotaroaia, comuna Rosiile, judetul Valcea. Dragostea pentru muzica i-a fost insuflata de mica de catre parintii sai, tatal sau Ion era instrumentist popular iar mama sa Nicolita a avut o voce frumoasa. Maria, canta si ea tot timpul si a ajuns sa fie indragita de sateni, care au numit-o “Ciocarlia” din Rosiile.

Tanara artista a invatat sa cante de la lautarii renumiti din zona si a fost invitata sa cante la nunti, botezuri si la hora din Ciobanesti sau din fata Primariei. Mai tarziu, a mers la Bucuresti sa se inscrie la un concurs pentru ocuparea a doua posturi la Ansamblul “Ciocarlia” iar dintre 400 de concurenti doar ea si Irina Loghin au trecut proba de foc. In anul 1962, Maria este primita in acest ansamblu iar ulterior a facut parte si din Ansamblul “Doina Ilfovului”.

Indragita interpreta a avut spectacole si turnee si in tari straine precum Iugoslavia, U.R.S.S., S.U.A., Olanda, Italia, etc. Dupa ce a interpretat in anul 1973 melodia “Lie, ciocarlie”, Maria Ciobanu a primit numele de ‘Ciocarlia cantecului popular romanesc’. Artista este si laureata a Festivalului national “Cantarea Romaniei” iar in anul 1977 a cucerit primul loc la concursul pe tara al solistilor profesionisti de muzica populara.

Din repertoriul Mariei Ciobanu fac parte melodii precum: “Sarpe, sarpe de dudau”, “Mult mi-i drag mie Marin”, “Ia-ma dor si du-ma, du-ma”, “Spune-mi neica, mergi, nu mergi?”, “Lie, ciocarlie”, etc.

Pe plan sentimental, Maria Ciobanu s-a casatorit cu un barbat din zona natala, insa nu a dus-o prea bine cu acesta pentru ca o batea dar au avut impreuna doua fete: Liliana si Camelia iar Ionut este baiatul care s-a nascut in urma iubirii dintre artista si Ion Dolanescu. Casnicia acestora nu a durat decat 4 ani. Mai apoi, Maria Ciobanu s-a recasatorit cu Mircea Campeanu, fost antrenor de baschet la Steaua si fostul sot al interpretei Ileana Sararoiu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.