Legenda lui Mos Nicolae

Written by on decembrie 5, 2017

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situaţie financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur.
Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de maritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de paza şi l-a văzut pe cardinalul care lăsa săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.
După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur .

In noaptea de 5/6 decembrie a fiecarui an ne lăsam ghetele sau bocancii pe pervaz, în speranţa ca vom primi o vizită din partea lui Moş Nicolae. Daca am fost cuminţi, acesta ne va lasa multe dulciuri şi daruri, însa dacă am fost neascultători, el ne va “recompensa” cu o nuieluşă. Cu sigurantă v-ati pus întrebarea: Cine a fost Mos Nicolae si de ce vine în fiecare an cu dulciuri sau cu nuieluşe?

Share

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


OlteniaPopular

Dulce-i graiul de folclor!

Current track
TITLE
ARTIST

Background
Citește articolul precedent:
SÂNGERETE

SÂNGERETE - mezel cu origini romane, cu gust puternic, bogat in fier. • ceva mațe mai groase (chiar și de...

Închide