Grădina Mihai Bravu locul primei defilări militare din România

Părculețul, din Craiova cunoscut sub numele de Grădina Mihai Bravu situat în fața Facultății de Agronomie și a fostei case Glogoveanu, astăzi Tribunalul Județean Dolj, este înconjurat de străzile Mihai Viteazul și Brestei.

În 1840 în Craiova a început procesul de pavazare a străzilor cu bolovani de râu aduși de la Gilort și Jiu. Bolovanii erau cântăriți pe locul actualei Grădini Mihai Bravu denumit la aceea vreme Cântarul de piatră.

Aici la 6 ianuarie 1831 s-a desfășurat prima defilare militară, după organizarea oștirii românești care a fost formată din pandurii care luptaseră în războiul ruso-turc din 1828-1829. Această oștire se numea ”straja pământească” fiind organizată din trei regimente de infanterie și șase escadroane de cavalerie.

Această defilare s-a realizat pe acordul muzicii Fanfarei Militare din Craiova, fiind prima fanfară militară înființată în Țara Românească, în 1830, la inițiativa domnitorului Alexandru Ghica.

Tot aici s-au desfășurat în vremuri de demult, ample manifestări populare, cu ocazia vizitelor domnitorilor Alexandru Ioan Cuza și Carol I la Craiova

Grădina „Mihai Bravu” a fost înființată în anul 1875 de către primarul de atunci al Craiovei, Barbu Bălcescu (fratele marelui revoluționar de la 1848 Nicolae Bălcescu), pe locul unde se găsea terenul numit Maidanul Brăiloiu – Bengescu sau „La Cântarul de Piatră”.

Unul dintre grădinarii faimoși ai orașului german Frankfurt, arhitectul german Witzel, în anul 1892 a reînnoit grădina, atunci având o suprafață de 12.ooo mp. În anul 1939, când s-au inventariat toate bunurile statului și orașului Craiova, grădina cuprindea plantații de diferiți arbori și arbuști, alei pavate, un pavilion rustic din paiantă și zidărie acoperit cu șindrilă cu o singură încăpere și o ”fântână țâșnitoare cu bazin de beton”.

Grădina a mai fost cunoscută şi sub numele „Grădina Tineretului”.  În faţa ei se află o statuie a lui Tudor Vladimirescu, iar în interior un bust al lui Nicolae Titulescu.

1 thought on “Grădina Mihai Bravu locul primei defilări militare din România

  1. badin.ro says:

    Este momentul perfect sa-ti faci niste planuri pentru viitor si este timpul sa fii fericit. Am citit acest post si, daca as putea, vreau sa va sugerez cateva lucruri sau sugestii interesante. Poate puteti scrie urmatoarele articole cu referire la acest articol. As dori sa citesc mai multe lucruri despre asta!|

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: