Fântâna Jianu din Craiova

fantana jianu

Fântâna Jianu este un monument de for public din Craiova, situat astăzi la intrarea în Grădina Botanică, a fost construită în jurul anului 1800 de boierul Hagi Stan Jianu, epitrop al averii Obedenilor.

În jurul lui 1800 locul unde a fost construită fântâna era situat în mahala Sf. Ion Sebastian de la marginea Craiovei de atunci, unde căruțașii obișnuiau să poposească la intrarea în oraș, pentru a-și adăpa animalele.

Fântâna a devenit una din sursele principale de  alimentare cu apă ale mahalalei. Apa de la această fântână, cu timpul a început să fie vândută cu ocaua de către sacagii în oraș, într-o adevărată concurență cu apa de la Obedeanu: ”apa de Jianu, bună de băut, zece bani ocaua, apa de Obedeanu, bună de spălat, cinci bani ocaua.

La mijlocul secolului al XIX-lea, în apropierea fântânii, pe locul actualei Grădini Botanice din Craiova, se afla vechea casă a bunicilor dinspre mamă ai poetului Alexandru Macedonski. Aici viitorul poetul a copilărit. Se spune că peisajul idilic al zonei l-a inspirat și l-a surprins ulterior în mai multe poezii.

”Casele și fosta grădină a familiei Macedonski nu mai sunt” nota Al. Mitru, ”dar , ca o postuma compensație, orașul a amenajat chiar pe locul casei și a fostelor grădini cu pomi și trandafiri o frumoasă gradină botanică.”

Vechea construcție a fântânii nu s-a mai păstrează. Ridicată din cărămidă avea un plan patrulater, cu două coloane angajate și două degajate, boltită cu calotă sferică. În 1930 fântâna este reconstruită în forma actuală.

Numele fântânii vine de la numele boierului care a construit-o, dar tradiția îl asociază cu cel al vestitului haiduc Iancu Jianu, despre care se spune că ar fi poposit odată la un han din apropiere.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.