Cum se prepară șunca de porc

Sunca de porc
Preparare sunca de porc:
Primul şi singurul pas obligatoriu (După acest pas se poate consuma pentru că asigură obţinerea şuncii. Fierberea şi afumarea sunt opţionale, în funcţie de plăcerea fiecăruia ) este saramurarea şuncii. Aceasta se poate face în două moduri: se prepară saramură din apă şi sare şi se acoperă şunca, bine aşezată şi ordonată într-un vas sau, al doilea mod, se sărează direct bucăţile de şuncă. În cazul preparării saramurii din apă, sare şi eventual condimente, se încearcă cu un ou crud concentraţia de sare a acesteia. Atunci când oul pluteşte, suntem siguri de calitatea saramurii, că are suficientă sare, asigurând astfel reuşita preparării şi conservării şuncii.

Șunca de porc
Se sarează astfel încât să nu rămână colţ de şuncă fără sare.
Se presară sare grunjoasă pe bucăţile de şuncă, fără a se folosesi o cantitate de sare anume, dar suficient de multă încât să nu rămână nici o bucăţică de şuncă fără sare. Important este să nu fie sare puţină pentru că, de multă, poate fi oricât. Şunca nu va fi mai sărată pentru că punem sare mai multă. Se așează bucăţile de şuncă, unele peste altele în caserole mai mari, de plastic și se lasă la rece între 2 şi 4 săptamâni. Este bine să fie folosite vase de plastic și nu de metal. Şunca va elibera apă datorită sării şi se va acumula ceva saramură în vas. Acest proces se va opri şi oricâtă sare am mai pune, slănina nu va mai trage sare deoarece şi-a atins punctul de saturaţie. La 2-3 zile se inversează, se întoarc bucăţile de şuncă şi dacă se observă că sarea s-a topit şi nu mai este prezentă pe şuncă, se mai adaugă un pumn de sare.

Șunca de porc
Dăm boia dulce sau iute
Deci, şunca se poate mânca după ce sarea obligatorie şi-a făcut datoria. Eventual, se presăra boia pe ea, bineînţeles pe partea fără şorici. Dacă va place usturoiată, curăţăm şunca de sare sau o spălăm în apă rece o lăsăm să se usuce şi punem pe partea fără şorici usturoi zdrobit. După 3-4 zile usturoiul va fi înlăturat deoarece şi-a făcut treaba, şi-a lăsat gustul, îşi schimbă culoarea. Mai departe şunca poate merge la fum. Se afumă o zi, cu fum rece, de lemn de esenţă tare.

Șunca de porc afumata
O altă variantă constă în fierberea șuncii saramurate, în zeamă de varză. Se pune zeama de varză, la fiert, într-un vas, cu foi de dafin şi boabe de piper. Când a dat în clocot se pun bucăţile de şuncă în zeama de varză şi da focul foarte mic. Este normal că atunci când şunca se pune în zeama de varză clocotită, aceasta să înceteze să mai fiarbă datorită scăderii temperaturii. Se dă focul încet şi se aşteptă să dea, din nou, în clocot zeama de varză. De la momentul reînceperii procesului de fierbere se lăsă şunca 2-3 minute în zeamă, apoi se opriște focul şi se scoate şunca. Practic, este o fierbere de scurtă durată, o opărire, deoarece ţinută mai mult la fiert slănina devine sticloasă. Se lăsă să se răcească, să se usuce şi se pune boia dulce sau iute, după preferinţă, sau se poate da la fum.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.