Brazda lui Novac – hotarul de nord al Imperiului Roman

Brazda lui Novac - hotarul de nord al Imperiului Roman

După anul 275 Imperiul Roman va renunța la Dacia Traiana, retrăgându-și administrația și armata la sud de Dunăre.
Constantin cel Mare 306-337, primul împărat roman creștin, în jurul anului 332, recucerește o parte din sudul Daciei. Astfel la noua graniță de nord a Imperiului Roman va fi construită o fortificație militară cunoscută azi sub numele de Brazda lui Novac, nume primit în epoca medievală.
Brazda lui Novac reprezenta un val pământ cu rol de apărare a teritoriului spre sud față de această limită. La data construcției valul avea o înălțime de 3 metri, șanțul avea o adâncime de 2 metri, iar lățimea atingea 14 metri, lungimea era de aproximativ 700 de kilometri.

Brazda lui Novac pornește de la Gura Topolniței din județul Mehedinți, traversează Craiova și Ghercești taie șoseaua ce desparte Gherceștul de Nichitoia, continuă să meargă un kilometri nord de Nichitoia, Pielești și Pârșani, apoi la nord-est de Pârșani, la Podul cu trei guri, valul este tăiat de calea ferată Craiova – Piatra Olt, iar puțin mai jos de drumul european E70 ieșind din comuna Pielești, brazda trece mai departe prin Robănești, Popânzălești, oprindu-se în apropiere de orașul Mizil din județul Prahova.
Pe la mijlocul secolului IV a fost abandonat de către romani.
În zona Craiovei, în urma unor cercetări arheologice realizate în 2004, valul de pământ a fost identificat la nord de centura de nord a orașului, mai precis între poligonul militar și stațiunea de cercetare Șimnic, pe o porțiune de 900 de metri, este vizibilă Brazda lui Novac. Nefiind marcată fără nicio plăcuță de identificare, Brazda lui Novac, fostul hotar de nord al Imperiului Roman trece neobservată.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.