Angelica Stoican

Angelica Stoican este o interpreta de muzica populara, nascuta in satul Prejna, comuna Balta, judetul Mehedinti. A trebuit sa invete de mica ce inseamna munca dar in acelasi timp, ii placea sa cante si avea voce.
A urmat scoala in sat, apoi a plecat la Orsova unde s-a inscris la liceul Stefan Plavat dar s-a intors in sat ca invatatoare si din cand in cand mai aparea la Severin la diferite festivaluri. Intalnirea cu Domana Emilia Comisel, profesor universitar la conservatorul bucurestean care a venit in Mehedinti pentru a cauta folclorul autentic, a fost ca o rampa de lansare pentru tanara interpreta.
Angelica urmeaza cursurile facultatii de etnomuzicologie a Universitatii Hiperion, unde o intalneste si pe Marioara Murarescu. Ulterior, tanara este invitata in diferite festivaluri din Mehedinti si din tara si astfel ajunge sa castige Premiul special la Emisiunea Concurs Floarea din Gradina. Ma apoi a plecat la Bucuresti la ansamblul Ciocarlia.
Cu acest ansamblu nu a colaborat decat 3 ani dar a cantat pe scenele din aproape toate tarile Europei: Franta Cipru, Iugoslavia, strangand aplauzele si admiratia romanilor si nu numai. De-a lungul carierei sale a primit nenumarate premii: Premiul II la emisiunea concurs Pe plaiurile Mioritei, Premiul I la Festivalul Mugurel de Cantec Romanesc, Premiul I la Festivalul Cantec Nou in Mehedinti.
In anul 1979 a infiintat Grupul Focloric Izverna, cu care a inregistrat peste 30 de melodii autentice iar in anul 1986 a castigat titlul de Artistul Anului in cadrul topului Superlativele Anului.
In prezent, Angelica Stoican locuieste la Orsova si are doua fete carora le-a insuflat dragostea pentru cantecul popular. Dintre albumele artistei amintim: “Ce mi-a fost mai drag pe lume”, “Crenguta verde de brad”, “Vino Neica la Ponoare”, “Bate Vantul de la Munte”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.