A da bir cu fugiţii

Written by on ianuarie 29, 2016

Expresia „a da bir cu fugiţii” își are originile legate de istoria regiunii Oltenia. Așadar pentru a înțelege rolul acestei expresii, trebuie sa trecem în revista o serie de etape din Istoria Olteniei.

Războiul austriaco-turc din 1716-1718 câștigat de trupele austriece se încheie prin Pacea de la Passarovitz în anul 1718 prin care Austria anexează Serbia, Banatul Timișoarei și Banatul Olteniei.
Oltenia a stat sub dominație austriacă până la războiul ruso-austriaco-turc încheiat prin Pacea de la Belgrad din 1739 prin care Austria pierde Serbia și Oltenia.
În timpul celor 21 de ani de stăpânire a Olteniei, Austria a introdus o serie de reforme fiscale, administrative și juridice. Administraţia austriacă a căutat să realizeze o evidenţă cât mai exactă a populaţiei şi a strângerii impozitelor fiscale –birul, deoarece mulţi olteni nemulţumiţi treceau Oltul în Ţara Românească.
În anul 1726 a fost desfiinţată Bănia şi destituit Banul Gheorghe Cantacuzino fiul lui Şerban Vodă Cantacuzino.
Zona Olteniei nu a rămas cu nimic specific ocupaţiei austriece în afară de două zicale legate de fuga de peste Olt a celor care nu se împăcau cu noua stăpânire:
„a da bir cu fugiţii” adică s-au sustras de la plata birului prin fuga peste Olt in Ţara Românească.
„dar ce eu sunt supus austriac?” adică toți transfugii prinși de oamenii domniei Țării Românești, erau trecuți pe liste separate și erau obligați la plata birului, dar ei totodată nu aveau nici un drept. Acestia erau considerați supuși austrieci și aveau numai îndatoriri față de Țara Românească și nu aveau nici un drept.

 

Share

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


OlteniaPopular

Dulce-i graiul de folclor!

Current track
TITLE
ARTIST

Background
Citește articolul precedent:
Practici de protecţie legate de naştere și a noului născut

O serie de interdicţii din perioada sarcinii au ca principal scop naşterea unui copil sănătos, atât fizic, cât şi psihic....

Închide